- Kari kolehmainen Samaa tarkoittava suhdelaskenta

 

Tästä jäin miettimään laskelmaa, kuinka ihmisen vapaa pudotus ilmassa on noin 200 kilometriä tunnissa maata kohti, mutta vesipisaran vajaa viidesosa tästä.

   Vesipisaroita ikkunamme lasipinnalla katsoessani oli mielessäni asioi-ta, joita myyjäni eivät tavallani ymmärtäneet. Vesipisaroiden kulkiessa vapaina maailman teitä, seurasin ikkunahäkistäni niiden väistämätöntä maata kohti valumista.

Vankeudestani katseeni tarkentui aamuvuoron työntekijöihin, vasta-päiseen ruokakauppaan menevinä. Oletukseni mukaan näkisin heistä aikaisen heräämisen ja työstä väsymisen merkkejä. Ostoksilleen menevät olivat energisiä herättyään aikaisin aamulla ja tehtyään kah-deksan tunnin työvuoron.

   Miksi tein tuon oletuksen?

   Minulla oli kokemus työpaikoista, joista nämä ihmiset tulivat ja osan kokonaisuudesta päättelin ryhdistä, katseesta ja liikkeistä. Minä kyke-nin yhdistämään kokonaisuuden, tarkastelematta ihmistä rahana tai yhteiskunnallisena asemana. Tämä, sillä ihmisen henkinen olemus ja liikkumistapa pettivät minut harvoin.

   Huonon nimi- ja kasvomuistini vuoksi liikkuminen jäi minulle toisinaan käyntikortiksi. Joskus näin myös sukupuolisen suuntautumisen, jonka paljasti käden tai jalan liike.

   Toisinaan tämä suututti kuulijan, tästä mielipiteen lausuessani. Pitkän ajan kuluttua hän saattoi lähestyä ja myöntää olleeni oikeassa. Näin kävi erään mieslaulajan kohdalla, jonka konserteissa naispuolinen tuttavani kävi. Leikillään hän kertoi ottavansa tästä miehen itselleen. Arvaatte seurauksen kerrottuani, ettei artisti välittänyt naisen seurasta, kunnes hän eräänä päivänä myönsi olleeni oikeassa.

   Myyjieni osa-aikainen työpäivä oli lyhyempi kuin tehtaan työntekijän. Silti myyjäni toisinaan haukottelivat tietäessäni, ettei haukotuksen merkitystä täysin tunneta, tarkoittamatta ainoastaan pitkästymistä ja väsymistä. Tutkimusten mukaan se liittyy myös aivojen lämmönsää-telyyn ilmavirran jäähdyttäessä aivoja.

8

Seuraava sivu