- Kari kolehmainen Samaa tarkoittava suhdelaskenta

Ilmainen jarruremontti

 Ilmainen_jarruremontti.JPG Kuva ei liity tekstiin muuten, kuin olen pitänyt tämän auton jarrut kunnossa.

Tässä hiljattain nuori nainen otti minuun yhteyttä ja kertoi autossaan olevan vikaa, sillä auto ääntelehti vinkumisena. Hän pelkäsi korjaamon huollon yhteydessä rahastavan hänet ja siksi pyysi minua katsomaan autoaan. Minä kerroin hänelle, että ensimmäiseksi hänen kannattaa jarrutella autollaan, jolloin on mahdollista lian poistuminen jarrupalojen välistä.

Hän ei uskonut, vaan pyysi minua ajamaan autollaan, sillä vika tulisi esiin ennemmin tai myöhemmin ajaessani. Renault Clio noin 50 tkm ajettuna ei pitänyt ääntä, sillä yhtenä päivänä liikkeelle lähdettyäni. Eräällä suurella ja tyhjällä pysäköintialueella, minä tein noin 30 km/h nopeudesta muutamia teräviä jarrutuksia. Tämä sillä tiesin autolla ajetun varovaisesti lyhyttä kaupunkiajoa, josta sinänsä ei ole kuin hyvää sanottavaksi.

Tämän jälkeen ajoin 30 km lenkin autolla kuulematta ylimääräistä ääntä. Matkaltani soitin auton olevan kunnossa ja hän tekisi autolle vain huolto-ohjelmaan kuuluvan öljynvaihdon. Huollossa hän kuitenkin pyysi tarkistamaan ääntelehtimisen autossaan. Olin myös kertonut tälle naiselle, että yleensä vian kohdalla ääni on usein niin suuri, ettei kuljettaja sitä kestä kuunnella. Vetonivelen rusauksina, koiranluiden kolahduksina ja vioittuneen laakerin ääninä, tässä eräitä ääniä mainitakseni.

Hän soitti minulle myöhemmin ja kertoi, ettei huollossa löydetty autosta vikaa. Minä otsikoin tämän tekstini ilmaiseksi jarruremontiksi, joka luultavasti ei täysin pidä paikkaansa huollon tekemän ajolenkin seurauksena. Omalta kohdaltani kylläkin, sillä tein palveluni hänelle veloituksetta.

Jarrutelkaa autollanne säännollisesti, sillä tämä pitää autonne paremmin kunnossa kuin jarruttamatta. Eräissä autoissa on takana jarrupaineen tasausventtiili, joka jumittuu jarrujen käyttämättömyyden vuoksi omana kokemuksena. Seurauksena kalliin osan vaihtaminen käytännössä turhaan. Pienenä pelotteena, erään 80 tkm ajetun perus MB auton jarruremontti maksoi 1600 euroa, josta omistaja oli jokseenkin kauhuissaan.

Jarrupalojen vaihtaminen etummaiseen pyörään

Jarrusatula_Toyota_Camry_1.jpgAiheena ilmainen jarruremontti, jatkan ylimmässä kuvassa olevalla Toyota Camryllä. Jarrupalojen vaihtaminen on helppoa autoon, että kerron tämän kirjoituksena.

Pyörän autosta irrotettuanne, jarrusatula on jarrulevyn etureunassa. Kuvassa oikealla on likainen jarrusatula, jollainen se yleensä on vuosikausia vanhassa autossa. Autossanne tämä on jarruletkussa kiinni, olematta irrallinen osa kuten kuvassa.

Jarrusatulan irrottamiseksi tarvitsee aukaista jarrulevyn takana olevat muistaakseni 12 mm hylsyllä avattavat ruuvit. Osan irrotettuanne, siinä on jarrupaloja puristava sylinteri. Uudet ruuvit tulevat jarrupalojen mukana, joten vanhoja ruuveja ei kannata laittaa takaisin. Jättäkää jarrusatula varovasti vapaasti roikkumaan, tai kannattakaa se sopivalla tavalla.

Katsokaa kuinka jarrupalat ovat sijoitettu paljastuneessa jarrusatulan pitimessä ja laitatte uudet jarrupalat vastaavasti paikalleen. Huomatkaa, kuinka vanhat jarrupalat saattavat olla tiukasti paikallaan ja ne voidaan joutua kampeamaan paikaltaan.

Oikeastaan tästä ilmainen jarruremontti kirjoitukseni alkaa. Uudet hankkimanne palat voivat olla kalleimmat varaosana ostamanne, mutta ovat tiukat paikalleen asennettaviksi. Jarrupalojen pitimessä on jousimaiset kiinnittimet, jotka puhdistatte ensimmäiseksi. Tämän jälkeen poistatte paksun lakan jarrupalojen jousiin koskevasta osasta ja lisäksi viilaatte valmistuksesta syntyneet purseet nurkista pois. Eikä haittaa, vaikka viilaatte metalliosaa ohuemmaksi jousien välissä. Sovittakaa ja kokeilkaa osien liikkuminen kevyesti jousien välissä.

Saatuanne jarrupalat kevyemmin liikkuviksi, voitelette liukupinnat kuparitahnalla. Nyt tarvitsee vain laittaa jarrusatula paikalleen, kuten otitte tämän paikaltaan. Tässä vaiheessa voitte huomata, ettei jarrusatula mene takaisin, sillä mäntä jäi kuluneiden jarrupalojen vuoksi liian ulos, eivätkä uudet jarrupalat mahdu väliin. Männän minä olen puristanut ruuvipuristimella syvemmälle, josta toisinaan käytetään nimitystä vinka liimausten yhteydessä. Edelleen on mahdollista, että jarrupalat eivät mahdu jarrusatulaan. Käsipelillä jarruja laittaessanne viilaatte jarrupaloista pintaa niin paljon, että palat mahtuvat jarrusatulaan. Hiomakone nopeutta työtänne, mutta käsin viilaaminen onnistuu enenmmän aikaa vievänä.

Vaseliiniä tai ainakin moottoriöljyä ruuveihin ja osat takaisin paikalleen räikällä ja hylsyavaimella, jolla työkalulla osat irroitettiin. Vaikkapa Camryssä osat menevät vaivatta paikalleen, kun jarrusatula on liikkuva jarrupaloihin nähden.

Miksi jarruremontti oli ilmainen

Jokainen ymmärtää, että mikäli jarrupalat eivät liiku jousien välissä kevyesti, ne nojaavat siirtymiseen tarvittavalla voimalla jarrulevyyn. Tämä merkitsee lisääntynyttä poltto-aineenkulutusta ja osien kulumista. Säästäminen syntyy kahdella tavalla, joista merkittävintä on, että jarrupalojen kulumiseen menee kauemmin kuin ilman jarrujen herkistämistä, josta kerroin. Autokorjaamonne ei jarrujen herkistämistä tee, joten vastaava työ odottaa heitä nopeammin. Suomessa on hiekkateitä ja suolatut tiet talvella, jotka tekevät olosuhteemme hankalemmiksi kuin vaikkapa eteläisen Euroopan asfaltoidut tiet.

Edellä mainitsin MB automerkin, josta kerron erään VR:n autokorjaamon päällikön minulle sanoman. Kerran hän tuli viereeni autollaan, tehdessäni jarrupalojen vaihtamisen Toyota Corollaan. Hän kertoi tekevänsä vastaavan jarrupalojen herkistämisen MB autoonsa vuosittain, jolloin jarrut toimivat Suomen olosuhteissa. Henkilökohtaisesti olen ajanut herkistämättä jarrupaloillani niiden loppuun kulumiseen saakka. Jarrupalojen kuluminen riippuu tietenkin siitä, ajetaanko kaupunkiajoa tai maantiellä pitkää matkaa, mutta varmasti pitempään herkistetyillä jarruilla.

Takapyörän jarrupalojen vaihtaminen on vastaava toimenpide, jonka nainen osaa halu-tessaan vaihtaa jarrupalat.

Back_Arrow.jpg

1.12.2022*20:54 (44019)
Lahden remontti- ja koontipalvelu
www.karikolehmainen.com
kari.kolehmaisen@gmail.com
Puhelin: 044 200 3207