- Kari kolehmainen Samaa tarkoittava suhdelaskenta

Mökkipalvelu

Lumen_pudotus_katolta_pieni.jpgVapaa-ajan asuntojen kunnossapito kokemuksella niiden ylläpitämisestä. Vastaava valmius myös omakotitalojen ja rivitalojen hoitamiseksi pihalta katolle.

Lumisina talvina katot ovat rasitettuja etenkin kevyempien rakenteiden osalta, kuten pressukankaiset autotallit ja vastaavat rakennelmat. Rakenteiden ulokemalliset katot taipuvat voiden vaurioitua.

Viime talvena kesämökkini naapuruudesta sortui yksi navetan katto, yhdeltä vanhempi ihminen putosi kuolemalla lumimassan mukana ja eräästä talosta irtosi veranta talon seinästä lumikuorman seurauksena. Kuvan katolla ilmanvaihtokanavien suojapellit taipuivat lommolle ja osittain irtosivat katosta. Yllättävästi katto saattaa vuotaa, jonka havaitseminen ajoissa on mieltä rauhoittavaa. Tarkoittaa jonkun käyvän vintillä tarkista-massa tilanteen. Oliko ulkopuolinen lumenpudottaja lyönyt lapiolla kattohuopaan, vai mistä vika johtui, tätä kuvan katon tapauksessa ei tiedetä. Joka tapauksessa voin harjata katon, poistaa siitä kasvuston kemiallisesta ja pestä katon puhtaaksi. Tämän jälkeen maalaan katon kattohuopamaalilla ja näin saatte vuosikausi kestävän katon. Tarvittaessa poistan kolmioriman, uusin huovan tarvittavalta alalta, laitan uudet kolmiorimat paikalleen ja näiden päälle naulaan huopanauhan. Mikäli ruodelaudat ovat vahingoittuneet, vaihdan nämä vaurioituneelta alueelta.

Oven_tiivisteet.jpgKaton vuotamisen lisäksi vakava asia on turha energian kulutus vuotovirtauksina ulko-oven ja ikkunoiden tiiviste-pintojen kautta. Kattoventtiilit kannattaa sulkea sopivasti, samoin uunin ja takan luukku, sekä piipun pelti. Talvella laatalle rakennettu talo vuotaa energiaa maan kautta taivalle. Lumen luominen rakennuksen seinustan suojaksi on energiateko, vahingoittamatta näkemieni talojen seinäpintaa.

Kesakalusto_purettu_ja_pesty_pieni.jpg

Valokuvassa kesällä terassilla olleet kalusteet ovat purettu ja huolellisesti pesty pienten säilytystilojen vuoksi. Keväällä kalusteet voi maalata kannettavalla maalauslaitteellani ja tämän jälkeen koota uudelleen. Rehellisyyden nimissä eräät ruuvit eivät avaudu tarkoitetulla tavalla, mutta tähän koneen-rakennuksen ammattilaiselta löytyy koetut keinonsa.

Pihan_haravointi.jpg

Syksyllä pihan haravointi saattaa yllättää, mutta nopeasti paikalle saatavana palveluna tilanne voi pelastua, kutan valokuvan tapauksessa tältä syksyltä. Työnä jäätyneiden lehtien haravoiminen pitkästä heinikosta on työläämpää, mutta hyvillä välineillä tämä onnistuu.

Puun_kaataminen_pieni.jpgToisinaan mökeillä ja pihamailla on huonokuntoisia puita, kuten valokuvan taloa kohti kallellaan ollut koivu. Metrin korkeudella puusta oli sormella läpimenevä kohta puussa, joka usean henkilön tarkastelemana oli vaaratekijä saapuvan syysmyrskyn aikana. Valokuvan kokoisen puun minä kaadan siinä tapauksessa, että on vapaa kaatamisen suunta, eikä ole vaaraa omaisuuksien tuhoutumisesta.

Back_Arrow.jpg

30.11.2022*15:01 (44067)
Lahden remontti- ja koontipalvelu
www.karikolehmainen.com
kari.kolehmaisen@gmail.com
Puhelin: 044 200 3207