- Kari kolehmainen Samaa tarkoittava suhdelaskenta

Lasikuituveneen pohjan korjaaminen

Lasikuituveneen_korjaaminen.jpg

Ohjeena venettä ostaessa on sen olevan kuivalle maalle nostettuna. Tämän jälkeen venettä tarkastellaan koputtelemalla ja visuaalisesti tarkastelemalla. Valokuvassa on omistamani kaksoispohjallisen Thundercraft vene, jollaisia useat amerikkalaiset veneet ovat. Hyvässä kunnossa ostamani vene, jossa oli myrkkyvärillä maalattu pohja. Näin veneen saattoi laskea suoraan trailerilta veteen.

Ongelma seuraavana kesänä laskiessani venettä järveen oli, että havaitsin kosteuden muuten kuivassa veneen pohjassa kölin kohdalla. Veneen laskeminen jäi kesken ja pian huomasin pehmeän kohdan kolin kohdalla, jollakin massalla paikattuna.

Arvaatte tunteeni tämän havaitessani. Puhdistettuani alueen se oli kenties 20 cm pitkä ja noin 10 cm leveä rikkoutunut alue lasikuidussa. Netistä luin lasikuiturutosta ja muusta pelottavasta, joten kuinka suuri osa lasikuidusta tulisi uusia? Soitto venekorjaamoihin kertoi, ettei kenelläkään ole mahdollisuutta reiän paikkaamiseen kevään kiireiden aikana.

Soitettuani erääseen venekorjaamoon, puhelimeen vastannut sanoi osaavani korjata tuon vian. Kuivaat veneen pohjan hyvin ja tulet noutamaan heiltä tarvittavat lasikuitutarvikkeet. Veneen pohjan kuivumiseen kerrottiin menevän vähintään kaksi viikkoa, joka kesän alussa tuntui pitkältä ajalta.

Kuivumisen minä ratkaisin siten, että kampesin pukilla olevan veneen trailerin päälle ja vein veneen kotipihalleni. Täällä minä kuivasin paikattavan kohdan kuuma-ilmapuhaltimella tuntikausia paikkaa kuivattaen kahden päivän aikana. Sillä aikaa kun kuuma lasikuitu kuivui, minä poistin muovimaton  lattiana toimivan pohjalevyn päältä. Tämän jälkeen porasin neljä reikää aikomani aukon nurkkiin ja sahasin palan lattialevystä.  Nyt korjattava paikka näkyi veneen ylä- ja alapuolelta. Tästä jatkoin kuivattamista molemmilta puolilta kesänä, jolloin satoi lähes joka päivä vettä.

Vastaavalla tavalla kuin kirjoitin veneen rungon kuiduttamisesta, täytin aukkokohdan lasikuitukankaalla. Pinnan hionta ja tämän jälkeen maalaus. Kohdasta tuli vahvempi kuin tehtaalta toimitettuna, eikä korjauskohtaa huomannut.

Tämän jälkeen rakensin kauluksen lattiatason alapuolelle ruuveilla kiinnittämällä ja asetin tämän päälle irrottamani lattialevyn palan. Tämän kiinnitin ruuveilla kaulukseen ja laitoin maton takaisin paikalleen. Vanettä tarkastelemalla ei tiennyt veneessä olleesta viasta, josta kerroin myyntitilanteessa. Tämän tein rauhoittaakseni, kuinka laskikuituveneen korjaa jokseenkin helposti, mutta samaa ei voi sanoa ABS muovista valmistetuista veneistä, joita korjaa esimerkiksi lasten Lego-palikoilla.

Nyt veneen saattoi laskea veteen. Hyvänä puolena tekemästäni aukosta oli se, että tämän kautta myöhemmin tarkisti veneen pohjan kuivuuden ja talvella tämän saattoi jättää avoimeksi. Miksi myyjä ei korjannut venettä asiallisesti jäi avoimeksi kysymykseksi minulle. Luultavasti osaaminen ei riittänyt veneen korjaamiseksi, joten vaihtoehdoksi jäi vilpillinen korjaaminen ja tämän peittäminen hämäykseksi uudella myrkkyvärillä.

Veneessänne olevan vastaavan vian, minä paikkaan murto-osalla venekorjaamojen tekemään työhön nähden. Tietenkin vain siinä tapauksessa, että haluatte antaa työn muiden tehtäväksi. Olkaa kuitenkin huoletta siitä, ettei venettänne saa kuntoon.

 

Veneen kunnostaminen kuiduttamalla

Veneen_kunostaminen.jpg

Valokuvassa on Suomen eteläisen rannikkoseudun mallinen soutuvene, jonka arveltiin olevan 1940-luvulta. Sopusuhtainen ja kaunis malliltaan, mutta myös tukevuudeltaan tasapohjansa ansiosta takapäässä. Tämän lisäksi peräpäässä on kölirakenne, joka pitää veneen kulkusuunnassa soutaessa. Rannalla seisonut vene oli ymmärrettävästi ravistunut laudoitukseltaan ja osittain mädäntynyt puuosiltaan ja myös tukikaariltaan.

Mitä tälle veneelle saattoi näin ollen tehdä?

Vene kiehtoi minua siinä määrin, että ostin tämän veneen kunnostaakseni sen. Ensimmäiseksi minä totesin, ettei puuosia saanut tiiviiksi millään konstilla. Keinoksi jäi kuiduttaminen, jolloin hioin maalipinnoista kaiken irti olevan, pyrkimättä millään tavalla puhtaaseen puupintaan.

Rannalla auringonpaisteessa seissyt vene oli kuiva puuosiltaan, joten irrotettavat osat veneestä poistettuani olin valmis kuiduttamiseen. Tähän tarvitsin lasikuitukahgasta, jonka sain autoalan varaosaliikkeestä. Myytävät arkit olivat suuruudeltaan A3-A2 paperin kokoisia, jotka hartsin avulla pensselöin puupintaan kiinni. Hartsia puupintaan, jotta arkki tarttuu siihen kiinni ja sitten pensselillä töpätään lisää hartsia tiiviin pinnan saamiseksi. Sillä aikaa kun peräpään tai vastaavan hartsi kuivuu, tehdään toisessa kohdassa vastaava työ. Tätä toistetaan, kunnes halutut kohdat ovat kuidutettu kauttaaltaan.

Kuvan veneen tukeminen vaati muistaakseni kaksi tai kolme kuitua päällekkäin. Hartsin kuivumisaika riippuu käytetyn kovetteen määrästä hartsissa ja ulkona olevasta lämpötilasta. Ulkona olevasta lämpötilasta, sillä on suositeltavaa tehdä tämä työ ulkona. Lasikuitu antaa kovan ja jäykän tuen, joka tapauskohtaisesti on kokeiltava ja harkittava.

Kuiduttamisen jälkeen tasaperäinen vene houkutti perämoottorin asentamiseen, joten vahvistin perälaudan moottorin kiinnityskohdalta vesivanerilla. Kiinnityksenä perälaudan läpi menevät ruuvit. Alkuperäisessä kunnossa perälauta ei kestänyt pienimmänkään perämoottorin aiheuttamaa rasitusta. Kuiduttamisen aikana huomioin perälaudan pysymisen paikallaan, jonka tein valmistamalla pahvista jäykistävät kottaraiset laidan yläreunan nurkkiin. Kottaraisella tarkoitan taivutettua pahvikoteloa laidan muotoa seuraavana. Lasikuidutettuna pahvit jäivät lasikuidun sisään näkymättömiksi. Valokuvassa nämä laitavahvistukset ovat selvästi nähtävänä.

Miettiessänne perälaudan vahvistamista, perämoottorin potkurin työntövoima momenttina työntää perälaudan alareunaa, mutta vetää yläreunasta. Tämän vuoksi tein kertomani laidan vahvistamisen veneen yläreunaan.

Koeajolla minua jossakin määrin jännitti, ylitehoisen 6 hv perämoottorin asennus siihen. Olihan moottori jokseenkin painava, mutta veneen takaosan tasapohjaisuuden vuoksi kantoi kuormansa erinomaisesti. Haluamatta moittia, veneeni oli toisesta maailmasta verrattuna sitä vaikkapa Suomi 4,7 m pitkään soutuveneeseen. Tuohan oli kaatua vähäisemmästäkin liikkeestä veneessä. Tässä veneessä saattoi heittää virveliä seisaaltaan ja myös istua kuvassa näkyvän laatikon päällä. Sopiva moottoriteho kuvan veneelle oli 2-3 hv, mutta sillä saattoi kokeilla täydellä 6 hv teholla, josta ei ollut hyötyä nopeuden kannalta.

Kuiduttamisen seurauksena veneestä tuli lasikuituvene sen huoltamisen kannalta. Onhan lasikuituveneen hankkimisen peruste usein helppohoitoisuus ja sen huomattavasti halvempi hankintahinta.

Kertakaikkiaan hauska vene, jonka myin muuttaessani paikkakunnalta kauemmaksi. Tuskin veneenne on huonommassa kunnossa kuin valokuvan vene sen hankkiessani. Näin voitte kunnostaa vanhan soutuveneenne kaunottareksi mökkinne rantaan tai yhdessä kunnostamme veneenne tavalla tai toisella. Halvemmalla kuin uuden kiikkerän veneen hankkiaksenne. Voimmehan lisäksi tehdä painokölin veneenne pohjaan tasapainottamaan aallokossa keikkumista ja suoraan kulkemiseksi. Puuvene on sentään puuvene painavampana ja rauhallisempana käytökseltään. Varsinkin ikääntyneille tämä on merkittävä asia turvallisuuden kannalta verkkoja laskiessa ja niitä kokiessa.

Back_Arrow.jpg

23.11.2022*0.15 (44007)
Lahden remontti- ja koontipalvelu
www.karikolehmainen.com
kari.kolehmaisen@gmail.com
Puhelin: 044 200 3207