- Kari kolehmainen Samaa tarkoittava suhdelaskenta

Lattian hionta

 
Lattian_hionta.jpg
 
 
 Muovimaton poistamisen jälkeen
 
Valokuvan kohteessa muovimaton poistaminen oli rakennusvalvojan antama määräys. Tämän kirjoittamisen aikoihin, valokuvan lähellä olevassa kohteessa muovimaton poistamista ei vaadittu. Tehdessäni valokuvan kohdetta, ei silloinkaan kaikissa kuulemissani kohteissa poistettu muovimattoa. Luettuani muovimaton poistamisesta, minä vakuutuin entistä enemmän, ettei tämän poistaminen ole niin välttämätöntä kuin on annettu ymmärtää. Perusteena oli kosteuden generoivan myrkyllisen kaasun liimasta.
 
Ensimmäisenä ajatuksena itselleni tuli, että mistä suunnasta kosteus saapuu betoniin. Matto on usein suurilla kuivilla lattiapinnoilla, kuten valokuvan olohuoneessa. Olohuone on kuiva tila, eikä kahvikupin tai vaikkapa olutpullon kaatuminen pääse maton läpi alla olevaan liimapintaan. Vielä vähemmän, jos tämän päällä on jokseenkin tiivis laminaatti pontteineen. Minä olen vahingossa kaatanut vettä laminaatin päälle, josta pyyhin tämän pois, laminaatin päästämättä nestettä lävitseen ponttien kautta.
 
Suurempi ongelma betonin kosteuden kannalta on, että rakentaminen eri aikakausina on tapahtunut monella tapaa. Valokuvan kohteessa on maanvarainen betonilaatta, jolloin on mahdollista, että valun alle on levitetty muovikalvo. Muovikalvo siksi, että oletuksena maan kosteus ei pääse nousemaan betoniin. Kenties myös tietyillä alueilla on ajateltu, ettei radonkaasu nouse rakennuksen sisälle samassa määrin kuin ilman muovikalvoa olevassa kohteessa.
 
Muovikalvon ongelmana lattiavalun alapuolella rakennusvalvojan mukaan oli, jos matto on päästänyt vettä saumoistaan vaikkapa kylpyhuoneessa. Betoni ei pääse kuivumaan päällä olevan muovimaton ja alla olevan muovikalvon vuoksi. Vedelle ainoana vaihtoehtona on sen leviäminen betonissa laajemmalle alueella. Purkutyön yhteydessä tämä saattaa tuottaa yllätyksen. Tässä yhteydessä mainittuna Polygon Oy porasi lattian läpi reikiä ja mittasi kosteuden betonissa. Lopputuloksena betoni oli kuiva ja saunaosaston kuivuus rakenteissa mittaajan mukaan luonnottoman kuiva.
 
Oikeanpuoleinen osa lattiasta kuvaa eräiden ammattilaisten hiontakoneella aikaansaaman jäljen, jonka viimeistelin vasemmalla näkyväksi puhtaaksi pinnaksi. Vasemmanpuoleisen osan olen hionut pieninopeuksisella kulmahiomakoneella, joka tunnetaan autojen maalipintojen myllytyslaitteena.
 
Palatessamme lattian hionnan tarpeellisuuteen, muovimaton liima-aine on sitoutunut betoniin, jota irtonaisten liimattomien karvojen poistaminen ei poista. Tätä eräs tutkija korosti lehtiartikkelissaan.
 
Asunnon lattiapinnan hionnan laaduksi lopulta tuli, huoneen takanurkan esittämä puhdas betonipinta. Tätä kirjoittaessani kuuntelen talossamme, yläpuolella olevan lattiapinnan hiontaa, jota on tehty kaksi päivää noin 50 neliön pinta-alan puhdistamiseksi. Jatkuuko tämä työ edelleen huomenna, en sitä tiedä, mutta kuvan kohteessa puhdistamani alue oli noin 100 neliömetriä.
 

Lattian pinnoittaminen tasoitteella

 
Lattian_pinnoittaminen.JPG
 
 
Lattian hiomisen yhteydessä minä kirjoitin, kuinka muovimaton poistaessa liima-aine on sitoutunut betoniin. Muovimaton nukan poistaminen ei tätä ongelmaa poista. Huolellisen työn tehdäkseni pinnoitimme tasoitteella lattian pinnan, joka laminaatin alle jäädessä harmitti hienona lopputuloksena. Nyt liima-aine jäi tasoitteen alle, joten veden kanssa sillä ei ole tulevassa kosketusta, joka mahdollisesti generoi myrkyllisiä kaasuja.
 
Sen sijaan kaikki ei mennyt täysin oikein tässäkään kohteessa, sillä lattiatasoitteella ei oikaissut yhdessä kohdassa olevaa lattian painumaa. Pallo pyöri edelleen sitä kohti ja lattialistaa asentaessa, sitä piti painaa jokseenkin suurella voimalla, jotta tämä asettui lattian mukaisesti. Onneksi painauma oli listan päässä, tulevan keittiön saarekkeen kohdalla.
 
Valokuvan ruskeissa kohdissa on nukkaa liimaan sitoutuneena, mutta sitä ei ole hiottuna pintaa korkeammalla. Ennen tasoitteen levittämistä oli huolellinen pinnan puhtauden tarkastus ja imurointia viimeisenkin hiekanjyvän ja muun partikkelin poistamiseksi. Pinnoitetta lastalla levittäessä nämä olisivat pyörineen lastan mukana ja voineet pilata pinnan tasaisuuden. Laminaatin alle jäävinä näillä pienillä partikkeleilla sinänsä, ei olisi ollut mitään merkitystä.
 
Loppujen lopuksi lattiatasoitteen levittämisessä ei ole suurta eroa muovimaton maalaamisen kanssa, josta kerron eräänä tehtynä työnä.
 

Lattian maalaus muovimaton päälle

 Lattian_maalaus__muovimaton_paaalle.jpg

 

Valokuvan esittämä tapaus on pieni rivitalon eteinen. Vaikka maalausta ei luultavasti suositella muovipinnalle, eikä olla varmoja maalin tarttuvuudesta, saatte käytännössä siistin ja kohtuullista kulutusta kestävän pinnan. Etenkin, laittamalla sopivan maton maalatulle lattialle. Valokuvan maali on lattiaan tarkoitettu 0,9 l purkkitavara, joka maksoi muistaakseni 18 euroa.

Työvaiheina on lattian listojen poisto ja pohjan puhdistus siihen kertyneestä liasta. Tämän jälkeen maalaus kerran tai kaksi pinnasta riippuen. Rakentajat säästääkseen ovat aikanaan käyttäneet pieniä jalkalistoja, jotka tavallisesti korvaan suuremmilla. Tällä lattialla on lattiakaivo, joka puhdistamisen jälkeen sai uuden muovisen kannen kruunaamaan tehdyn työn.

Ovi sään kylmentymisen vuoksi jäi tältä vuodelta maalaamatta. Ensi kesänä ovi saa valkoisen maalikerroksen pintaan, jolloin eteisestä tulee valoisa varjoisalla puolella taloa sijaitsevana. Vielä kun maalaan katon panelit, on lopputulos vanhassa rakennuksessa siistin näköinen.

Back_Arrow.jpg

26.11.2022*12:30 (44000)
Lahden remontti- ja koontipalvelu
www.karikolehmainen.com
kari.kolehmaisen@gmail.com
Puhelin: 044 200 3207