- Kari kolehmainen Samaa tarkoittava suhdelaskenta

Nostureiden ajoradat

Nosturirakenteiden perusosaamista ovat ajoradat ja näiden tarvitsemien rakenteiden hallitseminen. Henkilökohtaisesti minä tarjoan teräsrakenteiden osaamisen, joka liitetään sähköalan ammattilaisten hallitsemiin osa-alueisiin. Ensimmäinen esimerkkini nostureista oli A-runkoinen nostolaite, joka tasaisella lattialla liikkuvana ei tarvitse ajorataa. Tätä raskaammat laitteet tarvitsevat nostolaitetta varten suunnitellun ajoradan. Tästä avautuu suunnittelun viidakko erilaisten rakennusten yhteydessä. Etenkin vanhojen rakennusten yhteydessä, kun rakennepiirustuksia lujuuslaskuineen ei ole olemassa, mutta tästä huolimatta halutaan nostolaite tuotantoon.

Nosrurin_suuntaaminen.jpgNosturiradan oikea mitoitus esiintuo nosturin parhaat ominaisuudet, osoittaen väärässä paikassa säästämisen huonoksi vaihtoehdoksi. Omatoimisesti valmistettujen nostureiden yhteydessä, päätykannattajien suuntaus radan suuntaiseksi toteutetaan seuraavasti; Hitsattuna rakenteena toinen päätykannattaja pääkannattajaan kiinni ja toinen sen verran, että  sillan nostaa ajoradan päälle. Tämän jälkeen suunnataan päätykannattaja radan suuntaiseksi ja hitsataan kiinni. Lopuksi paikkamaalaus hitsattuun kohtaan.

1SN_sijoituspiirustus_pieni.jpgHarvalla yrityksellä on optinen laite, jolla suuntauksen tekee konepajan lattialla, jos jänneväli on vaikkapa 20 metriä.

Omatoimiselle valmistajalle tämä ei ole ainoa tapa nosturin suuntaamiseksi ajorataan nähden, josta en tässä kerro enempää. Ensimmäistä kartoitusta varten on vaikkapa ohessa oleva piirustus, johon kirjataan perustiedot nostolaitteesta.

Kartoituksen tehtyämme, voimme kenties päätyä alla olevaan esimerkki ratkaisuun.

Kaarihallin nosturin rata 2 x 2 t nostimilla varustetulle siltanosturille. Radan pituus n. 30 m. Vaikeutena lattian tarkan vahvuuden puuttuminen, eikä olevista rakenteista saa tukea sivusuunnassa, kaarihallin sitä sallimatta.

2-_ajorata_vaaksyn_metalli_-92.jpg

Back_Arrow.jpg

2.12.2022*22:39 (44071)
Lahden remontti- ja koontipalvelu
www.karikolehmainen.com
kari.kolehmaisen@gmail.com
Puhelin: 044 200 3207