- Kari kolehmainen Samaa tarkoittava suhdelaskenta

These pages are for

Strength of Materials
Studying products
Visual Geometry
Physiology
Physics
History


Nämä sivut ovat:

Näkemisen geometriaa
Tuotteiden tarkastelua
Lujuuslaskentaa
Fysiologiaa
Fysiikkaa
Historiaa

Visitors - Kävijät

Käyntejä kotisivuilla:475435 kpl

Apollonios Pergeläinenenglish_translation.jpg

Apollonius of Perga

Kreikkalainen geometrian ja astronomian oppinut, Latinankieliseltä nimeltään Apollonius Perga eli noin vuosina 262 -190 ennen ajanlaskua. Hän kirjoitti oivaltavasti kartioleikkauksista, jotka vaikuttivat myöhemmin muihin oppineisiin ja tiedemiehiin, kuten Ptolemaios, Francesco Maurolico, Johannes Kepler, Isaac Newton, ja René Descartes. Apollonius antoi ellipsille, paraabelille, ja hyperbelille niiden käytössä olevat nimitykset.

Tähtitieteilijä ja matemaatikko Eudoksos kirjoitti 300-luvulla ennen ajanlaskua samankeskisten pallokuorien teoriasta, joka perustui kuun, maan, tähtien ja planeettojen kiinnittymisestä maata kiertäviin pallomaisiiin kuoriin. Teorian heikkoutena taivaankappaleet näyttivät loittonevan mitattaessa auringon ja kuun halkaisijan mittoja ja taivaankappaleiden kirkkaus osoittautui samoin vaihtelevan. Tämä johti ajatteluun kiinteän muotoisista pallokuorista. Apollonius Pergeläinen on tunnetun historian ensimmäinen, joka esitti epäsykliteoriaa planeettojen kiertoratojen yhteyteen. Epäsykli merkitsi planeettojen kiertävän keskuspisteen maan ympäri, mutta ainakin joillakin kiertävistä planeetoista oli epäsykli eli poikkeama pyöreästä kiertoradasta. Teorialla pystyttiin selittämään planeettojen näennäistä liikettä ja kuun vaihtelevaa liikettä.

Apollonius Pergeläisen kehittämää geometriaa ja eksentristen ympyröiden (ellipsien) käytön tutkimista jatkoi seuraavalla vuosisadalla syntynyt Hipparkhos Nikealainen. Hän paneutui erityisesti auringon ja kuun liikkeiden tarkkailuun ja taulukoiden laatimiseen liikkeistä.

Epäsykliteorian erääksi muodoksi maakeskeisestä maailmankuvasta kerrotaan syntyneen malli, jossa Venus ja kuu kiertivät aurinkoa. Nämä kaksi vaikuttivat seuraavan aurinkoa, poistumatta auringon läheisyydestä. Tänä päivänä on luovuttu pallokuorista, kuten jo varhain otaksuttiin asian olevan ja epäsykli on todettu asia, joka käytännössä tarkoittaa Keplerin ensimmäistä lakia.

Jokainen planeetta kiertää ellispsin muotoista rataa aurinkoa, sen toisessa polttopisteessä

21.6 2018*08:00
www.karikolehmainen.com
gr8pr0@suomi24.fi