- Kari kolehmainen Samaa tarkoittava suhdelaskenta

Tuotteen paino laskemallaenglish_translation.jpg

Weight of a Product by Calculating

6001_perusruuvit_m10_-_36_a.jpg

Suhteellisuus varjojen kautta

Tuotteissa kiinnostuin seuraamaan painon muodostumista. Pienempi tuote ei saanut painaa enemmän, kuin suurempi. Välikokoa tuotteesta ei kannata suunnitella, mikäli hyöty jää pieneksi. Aluksi havainnot olivat yleisluontoisia. Pian havaitsin saapuvani samaan monessa merkityksessä. Yritin selvittää suoraviivaisesti tuotteiden kokoja, siinä onnistumatta. Tämä vaihe jäi kertomatta muille, sillä pidin sitä turhana. Jokainen tuote ja mitoitus muodostivat ainutkertaisen laskennan, eikä niitä tullut sotkea keskenään. Tietokoneet kehittyivät nopeasti ja nämä kertoisivat pian tarvittavan tiedon tuotteista. Ajattelin saavamme tiedon sisältäviä tuotteita, ostaessamme tietokoneen. En ajatellut ostavamme tyhjiä sähköisiä laatikoita, joihin keräämämme tieto ei aina suosiolla sijoitu.

Tuolloin tuntui tärkeältä osata ulkoa peruskaavat jännitysten ja taipumien laskentaan jne. Kone-elimet olivat syöpyneet mitoituksen osalta aivoihin, jolloin oli luonnollista käyttää osia ja materiaaleja, jotka helposti olivat siirrettävissä aivojen antamien käskyjen kautta viivoiksi paperille.

Suunnittelutyö tehtiin 80-luvun alkupuolella piirustuslaudalla. Tietokone osaluetteloiden laadintaan yleistyi vuosikymmenen puolivälin jälkeen, ohjelmakielenä Basic. Tietokoneeni kykeni laskemaan viisi nauha-asemaan tallennettua ohjelmaa yhteen ja tulostamaan laskennan. Vaikka yksittäisiä ohjelmia oli laskennasta, ei kuittia muistuttavien tulostusteiden välille osannut tehdä johtopäätöksiä. Ei sellainen toisaalta tullut edes mieleen. Jokainen laskenta oli erillinen. Oliko näin vai teinkö liian hätäisen johtopäätöksen?

Back_Arrow.jpg


12.4.2015*10:40 (776 - 1052)
www.karikolehmainen.com
epcalculation@gmail.com