- Kari kolehmainen Samaa tarkoittava suhdelaskenta

These pages are for

Strength of Materials
Studying products
Visual Geometry
Physiology
Physics
History


Nämä sivut ovat:

Näkemisen geometriaa
Tuotteiden tarkastelua
Lujuuslaskentaa
Fysiologiaa
Fysiikkaa
Historiaa

Visitors - Kävijät

Käyntejä kotisivuilla:404362 kpl

Fibonacci numerot yksi ja kaksienglish_translation.jpg

Fibonacci Numbers One and Two

Leonardo Fibonacci opetti arabialaiset numerot eurooppalaisille. Hymyilyttää ajatellessa, ettei hän mahdollisesti havainnut nollaa numeroksi. Monille tämä on helppo asia. Sen sijaan, minun oli työskenneltävä kauan numeroiden nollan, yhden ja kahden hahmottamiseksi. Haluan selittää tätä. Fibonaccin nimellä kulkeva lukujono alkaa 0 - 1 - 2 - 3 - 5 - 8 ..... Olemme lukeneet lukujen liittyvän kultaisen leikkauksen suhdelukuun 1,618.

0 - 1 - 2 - 3 - 5 - 8 - 13 - 21 - 34 - 55 - 89 - 144 ....
8/5 = 1,600    =>     144/89 = 1,618

Numero yksi on pienin kokonainen määrä jostakin. Yksi hevonen, yksi appelsiini jne. Fibonaccin lukujonon luvut eivät ole avautuneet, koska ne eivät ole yksiköitä tuntemassamme merkityksessä. Ne ovat sijainteja, jossa nolla on paikanpitäjä ilmiöissä, arvon muodostaen. Intialaiset ovat tehneet merkittävää avustamista matematiikassa, mukaan lukien paikkasidonnainen havainto nollan käytöstä. Ajattelu pysähtyi tähän havaintoon nollan merkityksenä. Olemme olleet tuhansia vuosia kapea-alaisia ajattelumme suhteen.

Fibonaccin lukujonon luvut ilmoittavat ilmiön sijainnin. Meillä on esimerkiksi urheilusuorituksen juoksutapahtuma. Lyhin juostava matka on 100 m juoksu. Seuraava samaa tarkoittava juoksumatka on 200 m. 0 - 1 - 2.

0 : Juoksija odottaa lähtökomentoa, mitään vielä tapahtumatta.

1 : Juoksija on ohittanut ensimmäisen 100 m matkan. Miesten ME -aika on 9,58 sekuntia.

2 : Juoksija jatkaa juoksuaan, ohittaen toisen 100 m matkan = 200 m, ME aikaan 19,19 s.

              1 +1 = 2          =>      9,58 s x 2 = 19,16 s

 

400_m_pukumiehet.jpg

200 m ME 19,16 s sijaintina ei ole Fibonaccin lukujonon numero 1, koska 2 x 19,16 s = 38,32 s, eikä ole lähelläkään 400 m ME -aikaa.

Juoksijan ollessa sijainnissa 0, odottaa hän telineessä lähtökomentoa. Teline helpottaa lähtöä, tehden ensimmäisen 100 m nopeamman, kuin ilman telinettä. Telineen avulla juoksija käyttää molempien 100 metrin matkojen etenemiseen suurin piirtein saman ajan. Suhdelaskennassa tulee siksi tietää, mikä kuuluu tarkasteltavaan joukkoon.

Kirjoitamme ainoalla kielellä Viron lisäksi, jossa yksikön kolmatta persoonaa ei eroteta. Muissa kielissä juoksija kuvataan usein sukupuolen mukaan, jolloin joukkoon kuuluminen aikojen yhteydessä liittyy miesten ME-aikaan.

Nainen sukupuolena ei siten kuulu yllä olevaan tarkastelun joukkoon. Joissakin tarkasteluissa hän naisena voi olla mukana, kuten pukumiehet kuvassa.  He ja muut asiat omaavat arvojen määräämisen mahdollisuuden, kuten kuvamme juoksijoiden tapauksessa. Miesten puvutkaan eivät liity tarkasteltavaan joukkoon kilpaurheilun yhteydessä. Parhaiden tulosten yhteydessä ero seuraavaan ei ole kuvan suuruinen. Mitään nauhaa ei ole myöskään maalisuoran päässä. Katsokaa tarkemmin kuvan oikeaa ylänurkkaa. Naisemme on kuvassa. Tämänkaltaisista asioista voi päätellä paljon ilmiön luonteesta. Näin tarkastellen voimme sanoa kuvan olevan lavastettu, sillä edes juoksijan kasvojen väri ei vastaa tuloksia.

Numero yksi on pienin kokonainen määrä jotakin. Laskemalla ilmiöitä, havaitaan numero yksi sijainniksi. Aritmeettinen numero yksi on jotakin, jota voi koskettaa kuten yksi omena. Fibonaccin lukujonon numero yksi on jotakin, jota ei voi koskettaa, mutta jonka voi ymmärtää. Siksi suhdelaskenta jatkuu siitä, mihin aritmetiikka päättyy. 

8.4 2015*09:30 (501 - 1039)

www.karikolehmainen.com

E-mail:  karikolehmainen53@gmail.com

Kari Kolehmainen +358 44 200 3207

Samaa tarkoittava suhdelaskenta