- Kari kolehmainen Samaa tarkoittava suhdelaskenta

Ympyräenglish_translation.jpg

Circle

1.   Määritelmä

Pii (π) on matemaattinen vakio ympyrän kehän suhteesta sen halkaisijaan, likiarvoltaan 3,14159. Ympyrä on Euklidisen geometrian yksinkertainen muoto, jossa kaikki pisteet ovat tasossa annetulla etäisyydellä keskiöstä. Etäisyyttä mistä tahansa pisteestä keskiöön, kutsutaan säteeksi. Ympyrän voi määritellä myös pisteen uraksi yhtenäisenä etäisyytenä kiinteästä pisteestä.

2.   Yleistä

circle.jpg

1.1   Yksinkertainen suljettu käyrä, joka jakaa tason kahteen osaan; sisäpuoliseen ja ulkopuoliseen osaan.

2.2   Etäisyyttä mistä tahansa pisteestä keskiöön, kutsutaan säteeksi. Ympyrän voi määritellä myös pisteen uraksi yhtenäisenä etäisyytenä kiinteästä pisteestä.

Klikkaa kuvaa laskemiseen

2.3   Pii (π) on matemaattinen vakio ympyrän kehän suhteesta sen halkaisijaan, likiarvoltaan 3,14159. Ympyrä on Euklidisen geometrian yksinkertainen muoto, jossa kaikki pisteet ovat tasossa annetulla etäisyydellä keskiöstä.

2.4   Ympyrän pinta-ala

A = (π x d2) / 4

2.5  Ympyrän voi määrittää myös ellipsin erikoistapaukseksi, jossa molemmat ellipsin polttopisteet ovat päällekkäiset, jolloin ns. eksentrisyys on 0.

2.6   Ympyrän kehää kutsutaan usein ympyräksi ja joissakin yhteyksissä ympyrän sisälle jäävää osaa ympyräkiekoksi tai vain kiekoksi.

3.   Näkemisen geometria

3.1   Yksikköympyrä on ympyrä, jonka halkaisija on yksikön suuruinen.

==>  pinta-ala A  =  π / 4  =  0,785 yksikköä

Ympyrä näkemisen geometriassa vastaa taivaalla nähtävää aurinkoa, joka antaa maan päällä kaiken sen tarvitseman energian. Maan päällä energia muuntuu eri muotoihin, kuten ympyrä näkemisen geometriana muuntuu eri muodoiksi.

3.2   Ympyrästä neliöksi muuntuminen

Liikemäärä p muuntuu Lorenz-muunnoksessa tekijällä 1/L, kun L = sqrt (1-( v/c )2)

==>    aikadilaatio 1,0328 valonnopeudella 0,25 c

3.3   Yksikköneliötangon pinta-ala

A = 1 x 1 = 1

0,785 x 1,0328 x 1,25 = 1

4.   Lujuuslaskennan kirjainmerkinnät

d        Ruuvin / niitin / reiän halkaisija, uumalevyn paksuus

D        Kappaleen ulkohalkaisija, niitin kannan halkaisija jne.

5.   Teräsympyrä suhdelaskentaan

Lapsen syntymän jälkeen ensimmäiset nähtävät muodot ovat usein pyöreän muotoisia. Valo (lamppu) seinällä tai katossa, aurinko taivaalla, kuu, pallo jne. Olettakaamme pyöreä muoto teräkselle eli yhden yksikön ympyrä. Teräksellä on yhteys alkuräjähdykseen, johtaen tästä tilanteesta laskennan perustan.

 

unit_circle.jpg
Teräksen yksikköympyrä; halkaisija ja pituus yksi yksikköä

a) Teräksen ominaispaino on 7.85 g/cm3

b) teräs on rautaa, josta on poistettu hiiltä. Siinä on jäljellä muutama prosentti hiiltä, joten ominaispaino 7.85  g/cm3 on laskennan kannalta tarkka arvo.

 

6,181 x 1,618 = 10            =            0,6181 x 1,618 = 1

 
Laskennassa yksiköt eivät merkitse, niiden ollessa ihmisen keksimiä. Tässä tapauksessa suunnitteluohjelma laski painon grammoina, numeroina ilmaisten 0,6181. Kuuluisassa Platonin luolaesimerkissä,  roskatynnyri tynnyri heitti seinälle pyöreän varjon. Laskennassa ympyrä on mikä tahansa ympyrä halkaisijaltaan yhden yksikön. Teräksen ominaispaino on kolmeulotteinen (pinta-ala x syvyys) arvo, jonka kuvio osoittaa.

6.   Ympyrät ja ellipsit

specific_gravity_of_steel.jpg

Yksikköympyrän (halkaisija 1) pinta-ala määrittää teräksen ominaispainon. Tämän lisäksi ympyröiden sisään piirretyt ellipsit kultaisen leikkauksen suhteessa, määrittävät teräksen mekaaniset ominaisuudet. Tätä määrittämisen tapaa ei tunneta, mutta jonka suhdelaskenta esittää lujuuden määrittämiseksi näkemisen geometriana. Ylläoleva kuva on malli tavasta määrittää lujuutta.

7.   Kirja: Oleta Pyöreä lehmä

Kirjan tekijä, amerikkalainen teoreettinen fyysikko Lawrence Krauss, Art House kertoo fyysikon kauneudentajun ratkaisevasti vaikuttaneen vuosisatamme maailmankuvan muodostumiseen. 

"Seinällä olevista irrallisista heijastuksista onnistuttiin jotenkin arvaamaan suorien aistimustemme taustalla oleva yhtenäisyys". Edellä oleva liittyy Platonin kuvaukseen varjoista luolan seinällä ja tietämykseen, jonka fysiikka vaikkapa hiukkasfysiikan yhteydessä tänä päivänä tutkijalle paljastaa. Tämän perusteella Platonilla oli mielessä heijastuma sähkö-magnetismin ja heikon vuorovaikutuksen olemuksesta, jotka ovat yhden fysikaalisen perusteorian erilaisia ilmentymiä.

Edellä oleva kirjoitettuna tässä ajassa. Tieteen todetessa, Platonin olleen ajatuksineen vuosituhansia ajastaan edellä. Platon käsittelee kirjoituksissa metafysiikkaa,  jälkifysiikkaa. Mitä metafysiikka merkitsee, on määritelmänä tarkentamaton ja toisaalta todistamatonta. Kirjan kirjoittajan kertomana fyysikot usein aloittavat ilmiön selittämisen, piirtämällä ympyrän. Näin näkemisen geometria on aina ollut mukana tieteen tekemisessä.

 

8.   Teoria suhteellisuudesta

1.1   Sata vuotta erityisen suhteellisuusteorian jälkeen, teoria suhteellisuudesta täydentää yleistä suhteellisuusteoriaa ja selittää, kuinka tähtitieteellisissä mittakaavoissa tunnistetut asiat vaikuttavat maan päällä pienellä nopeudella. Tämä esitetään samaa tarkoittavana suhdelaskentana.

1 = 0,785 + (4 - π) x r 0,52

1 = 0,785 x 1,25 x 1,03(28)

 0.785 = teräksen suhteellinen ominaispaino

         r = yksikköympyrän d1 säde

   1.25  = valon nopeus 0.25 c

1.0328 = aikadilaatio 0.25 c valon nopeudella

Back_Arrow.jpg

11.6.2015*11:10 (1100 - 1101)
www.karikolehmainen.com
epcalculation@gmail.com