- Kari kolehmainen Samaa tarkoittava suhdelaskenta

Matemaattinen olioenglish_translation.jpg

Mathematical Creature

Matematiikan filosofia on filosofian osa-alue, joka tutkii matematiikan filosofisia perusteita, oletuksia ja seurauksia.

aapiskukko_small.jpg

 Perinteisesti on ajateltu, että metafysiikka pyrkii pelkkien ihmisille ilmenevien seikkojen, havaintojen ja harhojen ”taakse” ja kertomaan perimmäisen totuuden asioista.

Kuinka vanha ajatus matemaattisista olioista on, sitä ei varmuudella tiedetä. Me tiedämme länsimaisen filosofian juurien johtavan Platoniin. Wikipedian kuvaus Platonista; Platon oli tyyliltään kaunokirjailija, joten hänen kirjoituksensa sisälsivät tarinoita, vertauskuvia ja myyttejä yhdistettynä käsitteiden tutkimiseen. Platonin luolavertaus on tunnettu ja johon voi tutustua näillä sivuilla fysiikassa. Platon tutki metafysiikkaa, mutta mitä metafysiikka on? Aristoteles kirjoitti metafysiikan rinnalla fysiikasta, joista kirjoista käytetään yhteisnimitystä fysiikka. Aristoteleen teoksia järjestäneet oppineet ensimmäisella vuosisadalla Aleksandriassa alkoivat nimittää näitä kirjoja nimellä τα μετα τα φυσικά (ta meta ta fysika) eli "(kirjat) jotka tulevat fysiikan (kirjojen) jälkeen".

Termiä ontologia käytetään useassa merkityksessä. Termiä käytetään myös puhuttaessa tietyn metafyysisen teorian tai järjestelmän olettamasta olioiden joukosta. Samaa tarkoittavan suhdelaskennan näkökulmasta geometriset kuviot mm. viisikulmio piirroksena ja Pascalin kolmio ovat matemaattisia olioita. Näihin sisältyy kuvaus maailman ilmiöistä arvojen muodostajana.

Ontologia tutkii olemisen ja olemassaolon käsitteitä ja olevaisen perimmäistä laatua. Samaa tarkoittava suhdelaskenta tarkastelee ilmiöiden välisten suhteiden luonnetta. Matemaattiset kaavat ovat subjektiivinen tarkastelu ilmiöiden osa-alueista. Suhdelaskenta on kokonaisvaltainen kuvaus (oletetusta) olevaisesta itsestään. Näin ilmiöistä tulee samaa tarkoittavia, joka mahdollistaa tarkastelun useasta ilmiöstä. Muilla tunnetuilla menettelyillä ei ole samaa mahdollisuutta.

Aikanaan kreikassa ajateltiin, ettei numero 1 ole luku, vaan paremminkin pituuden yksikkö. Suhdelaskennan kannalta tämä on mielenkiintoista, sillä luku 1 on mikä tahansa pienin tunnettu arvo tarkasteltavasta. Esimerkiksi 100 m juoksu on lyhyin kilpailtava juoksumatka, vastaten suhdelaskennassa arvoa 1, johon muita juostavia matkoja Maratonin matkaan saakka verrataan. Suhdelaskenta ei tee matemaattista keksimistä, ainoastaan löydetään uudelleen asioita joita ovat esimerkiksi ympyrä ja kolmio.

Back_Arrow.jpg

1.5.2015*10:21 (683 - 971)
www.karikolehmainen.com
epcalculation@gmail.com