- Kari kolehmainen Samaa tarkoittava suhdelaskenta

Viisi elementtiä Kiinassaenglish_translation.jpg

Five Elements in China

Vesi - Puu - Tuli - Maa - Metalli


Käännetään joskus muodossa viisi vaihetta, viisi ainetta, viisi liikettä, viisi askelta/askelmaa. Kiinalaisessa maailmankatsomuksessa ja filosofiassa viidellä elementillä on keskeinen osa. Kiinalaisen maailmankatsomuksen mukaisesti asiat syntyivät energian (gin) kulkiessa viiden vaiheen läpi. Tämä on vanha maailmankatsomus, jolla ei ole länsimaista vastinetta. Viisi elementtiä ovat energian siirtymistä paikasta tai olomuodosta toiseen.  Energiaa ei voi tuhota ja maailmankaikkeuden energiatasapaino on välttämätön osa tapahtumia eri muodossaan. Vertaa tätä kaavaan E = m c2.

viisi_elementti_kiinalaisessa_ajattelussa.jpgViiden elementin teoria ulottuu esihistorialliselle ajalle. Pienenä havaintona, teoria on alkujaan kirjoitetussa muodossa oraakkelikirjoituksena.

- Kuvio on kiinalaisilla n. 6 000 vuotta sitten.

- Pythagoras käyttää kuviota neljätuhatta vuotta myöhemmin.

- Samaa tarkoittava suhdelaskenta käyttää kuviota kuusituhatta vuotta myöhemmin.

                                                                                             Kuva Wikipedia  

Laskennan ajatus on joukon asioita olevan selitettävissä kaavalla E = m c2. Energiakupla, joka puhkesi ja muodosti maailman. Tämän selityksen antavat, tällä hetkellä parhaiten asiaa tuntevat tiedemiehet. Kiinalaisen ajattelun mukaan kaikki maailman ilmiöt voitiin jakaa viiteen elementtiin. Tulemme kiinalaiseen astrologiaan, joka on monelle länsimaalaiselle tuttu. Kaukoidän kansojen keskuudessa viisi elementtiä ovat keskeinen osa ajattelua. Elämän kulkua määrittää viisi elementtiä pukeutumisessa, syömisessä, taistelulajeissa, lääketieteessä, astronomiassa, ajanlaskussa, rakentamisessa, hautajaisissa kuin uskonnollisissa menoissa.

viisikulmiot.jpgTuhansia vuosia myöhemmmin havaitsee vastaavuuden Pythagoraan viisikulmioon, jota hän piti jumalallisena kuviona. Oletuksena hän sain tiedon viisikulmiosta käydessään Egyptissä, missä tapasi egyptiläisiä oppineita. Kuvio esittää kultaisen leikkauksen suhdeluvun 1,618 muodostumisen, laskennan osoittamalla tavalla.

Back_Arrow.jpg

25.4.2015*23:00 (505 - 1076)
www.karikolehmainen.com
epcalculation@gmail.com