- Kari kolehmainen Samaa tarkoittava suhdelaskenta

Saunan lauteet haapapuuta

Saunan_lauteet_haapaa.jpg

Saunan kuosin uusiminen on monessa tapauksessa helpointa uudistamalla näkyvät puuosat. Löylyhuone on periaatteessa kuiva tila, jossa lauteiden rungot suurella todennäköisyydellä ovat hyvässä kunnossa ja ne ovat oikean mittaiset valmiiksi. Kuvan saunassa kuivuuden totesi mittaamatta, sillä saunaa lämmitetään vuodessa kenties vain 20 kertaa ja lisäksi lämmitysten välillä saattaa olla kuukausia.

Rantasaunoissakaan kylminä olevina on kokemukseni mukaan harvoin puuvikaa sisätiloissa. Mielikuva mädistä saunoista on jossakin määrin outo ajatus. Onhan myös tietämiäni  omakotitaloja, joissa saunaa ei ole saanut rakentaa sisätiloihin, sillä saunan on oletettu pilaavan talon.

Kuvan saunassa on lattialämmitys, joka pidetään pienellä virralla lämpimänä ympäri vuoden ja saa lisälämpöä muista huoneista. Paikka on lomakäytössä, jolloin talven lämpötila on sähköpattereiden termostaattien antama pienin lämpötila 10 celsiusastetta.

Saunan lauteet poistetaan ensin paikaltaan, jotka todennäköisesti ovat irtonaiset puhtaana pitämisen kannalta. Muuten lattiaa pestessä saunan lauteiden alla pyllistely ei ole miellyttävää ja etenkään pään kapsahtelu puuosiin. Tämän jälkeen tummentuneet laudepuut poistetaan poltettavaksi, jos saunassa on puukiuas ja sama tehdään seinän paneeleille.

Erikoisuutena tässä saunassa on välittömästi laudepuiden alle asetetut pyykkinarut, jotka näin pysyvät puhtaina. Talvella ulkoillessa ja urheillessa vaatteet kostuvat, joten ajatuksena oli vaatteiden kuivattaminen naruilla. Onhan suurikokoisessa pesu-huoneessa myös pyykinpesukone, jota käytetään toisinaan.

Valitettavasti ulkona olevat pyykinarut ovat saaneet pestyn kannettavakseen. Ajatuksena oli, että saunan kiukaan avulla huoneen lämpötila nostetaan halutuksi ja kattoventtiilin avaamalla varmistetaan ilman kiertäminen huonetilassa. Vaikka ajatus ei toteutunut muiden hyväksymällä tavalla, naruja ei ulkopuolinen havaitse erikseen mainitsematta ja saahan nämä tarvittaessa poistettua.

Varjolistat katossa asetaan riittävällä 5-8 mm ilmavälillä seinään nähden, jotta ilma pääsee kiertämään laudoituksen välissä. Tässäkin saunassa olen kääntänyt paneelien suunnan pystysuuntaiseksi, jolloin kannattaa kiinnitttää huomio ruodelaudoituksen mahdollistavan ilman kiertämisen paneelilaudoituksen takana.

Saunan seinäpaneelit ja ovat kuusipuuta ja laudepuut haapaa, jotka ovat käsitelty saunavahalla. Katon olen jättänyt käsittelemättä, sillä en nähnyt tämän tekemiseksi aihetta. Tässä saatan olla väärässä, mutta saunan käyttämisen kannalta tuolla ei ole merkitystä. Rakentamisessa ja remontoimisessa on niin monta koulukuntaa, kuin paikalla olevia henkilöitä keskustelee. Ottakaa kirjoittamastani hyväksymänne ja tehkää loput paremman tietonne perusteella.


Back_Arrow.jpg

20.11.2022*12:40 (44000)
Lahden remontti- ja koontipalvelu
www.karikolehmainen.com
kari.kolehmaisen@gmail.com
Puhelin: 044 200 3207